Kylätalolle katto kreivin aikaan

Kylätaloprojektille asetettu välitavoite saavutettiin joulua edeltävänä viikonloppuna, kun talkooväki kokoontui vielä viimeiseen rutistukseen ennen talven tuloa.

Kesän 2009 aikana päästiin talon rakennuksessa hyvään vauhtiin. Maansiirto- ja kaivutöiden jälkeen pidettiin isommalla porukalla peruskiven muuraustalkoot, jonka jälkeen rakennus alkoi konkreettisesti nousta. Syksyn aikana talkooväki kokoontui vaihtelevalla kokoonpanolla, ja harvoja olivat ne päivät jolloin Hietojanmäeltä ei kuulunut vasaran naputusta ja sirkkelin ulinaa. Yleisin näky työmaalla oli 4-5 henkinen ryhmä tekemässä milloin mitäkin työvaihetta mestarin tarkkaan harkitun työjaon perusteella.

Syys-lokakuun aikana kasattiin ja pystytettiin rakennuksen seinäelementit, jonka jälkeen päästiin naulaamaan seiniin ulkolaudoitusta. Useampi kilometri paneloitua lautaa oli maalattu jo aikaisemmin, mikä itsessään vaati useamman talkoopäivän.

Joulukuun 1. päivä nostettiin paikoilleen 8 massiivista kattohirttä. Kukin hirsi on tehty pulttaamalla yhteen kaksi pitkää tukkia, ja painoa yhdelle hirrelle kertyy lähes tuhat kilogrammaa. Nostoa varten työmaalle tilattiin tarkoitukseen soveltuva nosturiauto, minkä ansiosta itse työsuorituksena vei vain pienen hetken. Työvaiheen symbolinen vaikutus oli sitäkin merkittävämpi, sillä nyt rakennus alkoi jo muistuttaa konkreettista tilaa, ja rakennuksen kaikki mittasuhteet alkoivat päästä oikeuksiinsa.

Joulukuun aikana työmaalla ahkeroitiin entistä tiuhemmin päivien lyhetessä ja talven lähestyessä. Sääennusteiden rohkaisemina (talvi tulisi vasta tammi-helmikuussa 2010) usko tavoitteiden saavuttamiseen säilyi, ja kattorakenteita työstettiin sitä silmällä pitäen, että jouluun mennessä saataisiin katto rakennuksen päälle.

La 19.12 päästiin lopulta tekemään se mikä loppukesästä oli asetettu tavoitteeksi. Muiden jo julistaessa joulurauhaa 10 henkinen talkooporukka naputteli pirteässä pakkasessa kattopeltejä, ja kun viimeinen pelti saatiin paikoilleen, voitiin huokaista helpotuksesta ja antaa lumen sataa uudelle peltikatolle.

ETUSIVU
YHTEYSTIEDOT
KYLÄYHDISTYS
KYLÄTALOPROJEKTI
TAPAHTUMAT
YHDISTYKSET
HISTORIA
KARTAT
LINKIT
KUVAGALLERIA
Porkkalan kyläyhdistys ry
Porkkalan kyläyhdistys ry